θα μας πάρουν με τα βοτσαλάκια...

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Gazi Kaplani (Γκασμέντ Καπλάνι): «Μικρό ημερολόγιο συνόρων».

(i)

«Από τη χώρα όπου έφυγα δε ζητώ παρά ένα διαβατήριο, και αυτό μου το αρνείται. Εδώ που ήρθα εργάζομαι και ζω τόσα χρόνια, και με βλέπουν ακόμα ως ιστορικό ατύχημα. Και εγώ αγαπώ αυτή τη χώρα. Είναι η χώρα όπου ζω. Είναι η χώρα όπου μεγαλώνει το παιδί μου. Γιατί λοιπόν δε μ’ αφήνουν να κάνω μια αξιοπρεπή, ανθρώπινη ζωή; Αξιότιμες κυρίες, αξιότιμοι κύριοι, αυτή τη μαρτυρία και την απορία ήθελα να εκφράσω. Ζητώ ξανά συγγνώμη για την ενόχληση. Ο Θεός να μας έχει όλους καλά, ημεδαπούς και αλλοδαπούς».

(ii)

Στο βιβλίο του «κεφαλαιοποιεί» τα πάθη του («παράνομου» ή «νόμιμου») μετανάστη, το «σύνδρομο των συνόρων», τις στερήσεις, τα μικρά ή μεγάλα όνειρα, το φόβο ως μόνιμο σύντροφο, τη βία (ατομική ή συλλογική, κρατική ή κοινωνική), την εχθρότητα, τις παγίδες της γραφειοκρατίας, τις σποραδικές πλην τόσο ενθαρρυντικές εκδηλώσεις συμπάθειας και αλληλεγγύης. Εγγράφεται έτσι, με το κείμενό του, στη μακρότατη, πολύγλωσση λογοτεχνία της ξενιτιάς, σπουδαία κεφάλαια της οποίας έχουν, το ξέρουμε, ελληνική υπογραφή. Και είναι πρέπον να σημειωθεί ότι η ελληνική λογοτεχνία (και αμέσως έπειτα ο κινηματογράφος) φρόντισε να αναδείξει τα βάσανα όχι μόνο των Ελλήνων μεταναστών αλλά και των ξένων, ιδιαίτερα των Αλβανών· ακόμα κι αν, με κριτική αυστηρότητα ή μπορεί και με σκέτη κακοπιστία, ειπωθεί ότι πρόκειται για συρμό, στον οποίο σπεύδουν να επιβιβαστούν και ατάλαντοι ή κατά βάθος αδιαφορούντες για τα πάθη των προσφύγων, ας υπάρχει, ώστε τουλάχιστον να κινείται ανάποδα από τον συρμό της σχεδόν αταβιστικής μισαλλοδοξίας.

Γκασμέντ Καπλάνι: «Μικρό ημερολόγιο συνόρων». Εκδόσεις Λιβάνη, 2006
Το ημερολόγιο συνόρων ενός μετανάστη, kathimerini.gr

To blog του Gazi kaplani Υπάρχουμε - Συνυπάρχουμε;

Στις 17 Μαρτίου ο Κορυδαλλός θα φιλοξενήσει τον κύριο kaplani σε εκδήλωση - συζήτηση που διοργανώνουν τα Ιστολόγια neagenia & 30plus, η Δημοτική Κίνηση 16χρονη Πόλη και
η Μ.Κ.Ο. InetCosmos.
Ασφαλώς, πρόκειται για ένα ξεχωριστό γεγονός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: