θα μας πάρουν με τα βοτσαλάκια...

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

ΚΙΝΗΜΑ «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ» VS ΔΗΜΑΡΧΩΝ «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ»




Επικοινωνιακό παιχνίδι για να εκτονώσουν τις αντιδράσεις των πολιτών αλλά και να τους αποπροσανατολίσουν, χαρακτηρίζουν μέσω της aftodioikisi.gr τις κινήσεις δημάρχων για τη νομική στήριξη των δημοτών τους κατά της ειδικής εισφοράς για τα ακίνητα, το Κίνημα «Δεν Πληρώνω» αλλά και πολλοί από τους συναδέλφους τους. «Οι δήμοι που γνωρίζουν πολύ καλά το νόμο,  κάνουν μία κίνηση τακτικής, ένα επικοινωνιακό παιχνίδι για να εκτονώσουν αφενός τη λαϊκή αντίσταση και αφετέρου να προστατέψουν τα έσοδα που μπαίνουν στα ταμεία τους από τα δημοτικά τέλη που πληρώνονται μέσω των λογαριασμών της  ΔΕΗ», δηλώνει στην aftodioikisi.gr ο Γιώργος Μπακαγιάννης, μέλος των Επιτροπών Αγώνα «Δεν Πληρώνω».
Προσθέτει δε ότι «η νομική κάλυψη που παρέχουν οι δήμοι χρησιμοποιείται ως άλλοθι από τις δημοτικές αρχές αφού στις ανακοινώσεις τους οι περισσότεροι προτάσσουν την ατομική ευθύνη του καθενός». Καλεί δε τους δήμους που λένε ότι στηρίζουν τους πολίτες τους να λάβουν απόφαση να επανασυνδέσουν το ρεύμα που κόβεται από «μια ιδιωτική εταιρεία, τη ΔΕΗ»
Παράλληλα ο Γ. Μπακαγιάννης τονίζει ότι ούτως η άλλως υπάρχει η προσφυγή του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών που εκδικάζεται στο ΣτΕ στις 2 Δεκεμβρίου και «θα χρησιμοποιηθεί ως οδηγός (δεδικασμένο) για τις υπόλοιπες αποφάσεις που θα ακολουθήσουν». Αναρωτιέται ωστόσο τις θα κάνουν 4 με 6 μήνες που υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν για την έκδοση της απόφασης, χωρίς ρεύμα όσοι πολίτες δεν πληρώσουν το χαράτσι και οι δήμοι δεν το επανασυνδέσουν.
Μεθενίτης: Νομικά αστήρικτο το «Δεν πληρώνω» των δημάρχων
Έντονα επικριτικός είναι για την απόφαση ορισμένων συναδέλφων του να σηκώσουν τη σημαία του «Δεν πληρώνω» το χαράτσι της ΔΕΗ ο δήμαρχος Μαρκόπουλου Σωτήρης Μεθενίτης. Με δήλωσή του, αφού επισημαίνει τον άδικο και μη σύννομο χαρακτήρα του τέλους και σημειώνει πως συντάσσεται με το ΔΣΑ που έχει προσφύγει για το θέμα στο ΣΤΕ, υπογραμμίσει:
«Σύμφωνα με έρευνα την οποία διενεργήσαμε, οι υποσχέσεις που έχουν δοθεί από άλλες δημοτικές Αρχές, σχετικά με την προστασία των πολιτών, στην περίπτωση που αυτοί αποφασίσουν να μην καταβάλουν το ειδικό τέλος, είναι νομικά αστήρικτες, πρακτικά μη εφαρμόσιμες και, σε ορισμένες περιπτώσεις, καταφανώς πρόχειρες!...
»Είναι σίγουρο ότι καμία δημοτική υπηρεσία δε θα είναι σε θέση να προστατέψει όλους τους δημότες - καταναλωτές, τη στιγμή που η ΔΕΗ ή οι λοιποί πάροχοι θα διακόπτουν την ηλεκτροδότηση μιας οικίας. Τα περί "ομάδων εθελοντών" (σ.σ.: κάτι τέτοιο έχει δηλώσει στην aftodioikisi.gr o δήμαρχος Ιλίου), αόριστα διατυπωμένα, προκαλούν απλά μεγαλύτερη σύγχυση! Ποιος άραγε θα αναλάβει την επανασύνδεση, χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία και μάλιστα γνωρίζοντας τις αυστηρές ποινικές κυρώσεις;»
Δίλημμα από το δήμαρχο Κιλελέρ
«Μη σύννομο» και «παιχνίδι εντυπώσεων» θεωρεί ο δήμαρχος Κιλελέρ και πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας Ρίζος Κομήτσας το «Δεν πληρώνω» των συναδέλφων του, μιλώντας στην aftodioikisi.gr. «Δε νομίζω πως είναι στην αρμοδιότητα των δήμων αυτό, δεν μπορούμε να λειτουργούμε εκτός θεσμικού πλαισίου, δεν μπορούμε α λειτουργούμε σαν συνδικαλιστικοί φορείς εναντίον ενός νόμου».
«Και επιπλέον, θέλω να θέσω ένα δίλημμα προς τους συναδέλφους μου», λέει στην aftodioikisi.gr: «Το λεγόμενο "χαράτσι" είναι άμεσα συνδεδεμένο με το ρεύμα. Δεν το πληρώνεις, κόβεται. Τι θα κάνουν, άραγε, όλοι αυτοί αν υπάρξει μια ανάλογη κίνηση και για τα ανταποδοτικά τέλη που και αυτά πληρώνονται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ;»
Σύννομη λύση λέει ο δήμαρχος Αγρινίου
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αγρινίου και πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας Παύλος Μοσχολιός σημειώνει στην aftodioikisi.gr: «Σαφώς και είναι ένα άδικο μέτρο, γινόμαστε ως δήμαρχοι δέκτες παραπόνων των δημοτών μας. Ωστόσο, δεν πρέπει να λειτουργούμε σπασμωδικά.
»Πρέπει να βρούμε μια λύση σύννομη και να αντιμετωπιστεί το θέμα με συλλογικό τρόπο και αιτήματα προς την Πολιτεία, πάντα με γνώμονα την απόφαση του ΣτΕ, όπου έχει καταφύγει ο ΔΣΑ».
«Και αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε, κατά τη συνάντηση που θα έχουμε τη Δευτέρα οι εκτελεστικές επιτροπές των ΠΕΔ με το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ τη Δευτέρα», καταλήγει.
Τρεπεκλής: Κίνδυνος να «γυρίσει» πίσω το «Δεν πληρώνω»
Το θέμα θα το εξετάσει ο δήμαρχος Κέρκυρας και πρόεδρος της ΠΕΔ Ιονίων Νήσων Σπύρος Τρεπεκλής στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης, καθώς έχει γίνει δέκτης τέτοιων αιτημάτων από πολίτες.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει στην aftodioikisi.gr, «οφείλουμε και πρέπει να εξετάσουμε όλες τις παραμέτρους προσεκτικά, διότι το "Δεν πληρώνω" μπορεί να γυρίζει μπούμεραγκ».

σχετικό
Πως συνδέουμε το ηλεκτρικό ρεύμα. (Πρακτικοί τρόποι αντιμετώπισης της φτώχειας και της πείνας

Δεν υπάρχουν σχόλια: